Meliskerke is één van de kerkdorpen op Walcheren in Zeeland. Ze worden zo genoemd omdat ze allemaal op -kerke eindigen. Meliskerke is altijd een agrarisch dorp geweest. Wat beslist vermeld moet worden: Meliskerke is een ambachtsheerlijkheid. De laatst vermelde ambachtsfamilie is die van de "familie de Bruin" als ambachtsheren van Melis- en Mariekerke. Deze J. Jacob Leydekker de Bruyn ligt vermoedelijk begraven in de kerktuin. Of ook zijn vrouw daar begraven ligt is niet met zekerheid te zeggen.
In de jaren '20 en '50 van de vorige eeuw is de kerk van Meliskerke gerestaureerd en is de vloer vervangen. De grafsteen met de datum 1811 (de Franse tijd), lag toen in de kerk. Meneer Leydekker lag met zijn vrouw begraven in de kerk. Een uitzondering, want er mocht tenslotte niet meer in de kerk begraven worden. Zijn vrouw Huysman lag er al, gestorven voor haar man, vermoedelijk tijdens de Engelse invasie van Walcheren. Van deze tijd is er geen archief te vinden. Bij veranderingen van de vloer werd er niet zo nauw gekeken en werden op meerdere plaatsen grafstenen buiten de kerk gelegd. In onze tijd gaan de botten bij een grafruiming in een knekelruimte, en word dit vermeld. In die tijd was dat helaas niet zo, de hoop is dat de knekels onder de vloer bewaard zijn gebleven maar deze kans is zeer klein.

Graf kerk   FB IMG 1653151830860   FB IMG 1653151771989

Het heeft nu voor dorpse begrippen een zeer levendig centrum met een leuk winkel- en zakenaanbod. Meliskerke telt landelijk gezien gemiddeld een van de hoogst aantallen van bedrijven. Voornamelijk kleine zelfstandigen. De bevolking is van oorsprong protestant. Ook nu is dat nog duidelijk aanwezig. Meliskerke behoort burgerlijk bij de Gemeente Veere.

Meisjes Klederdracht

De allereerste beschrijving die van Meliskerke bekend is komt uit het jaar 1240. Het gaat over een oud geslacht van Meliskerke beschreven door ene Kluit. Toen werd het ook wel Hugokerke genoemd. Vermoedelijk naar ene Hugo die een adellijk persoon zou zijn. In de 13e eeuw werd het ook Hugo ambacht genoemd. In 1359 staat er geschreven over ene Simon Janszoon uit Meloudskerke. Nou het gaat dus allemaal over het dorp wat nu Meliskerke heet. Het is dus al meer dan 750 jaar een woonplek.

Toren 1964

Het oudste gebouw is zonder twijfel de Odulphus kerk met de toren. Het is zelfs mogelijk dat voornoemde Heer Hugo ooit de stichter was van deze kerk. Wanneer de kerk en toren zijn gebouwd is niet precies bekend maar omdat de kerk nog in romaanse bouwstijl met ronde raambogen is gebouwd is het ongetwijfeld een van de oudere kerken op het voormalig eiland Walcheren. Het geheel is gebouwd tussen 1350 en 1400. Bij de bouw is er iets goed misgegaan. De boel verzakte en men kon dit niet anders oplossen dan, nadat men het had geconstateerd, er van te maken wat nog mogelijk was. Men ging weer recht verder en zo komt het dat, uit recent meetwerk, de scheve toren 83 cm uit het lood staat. De van oorsprong Rooms katholieke kerk ontkwam ook niet aan de Beeldenstorm in 1566. Nadien is hij in gebruik genomen als protestantse kerk. Nu worden er diensten gehouden door de PKN die ook de eigenaar is. De toren echter is nog altijd van de overheid in dit geval de Gemeente Veere.

Een van de andere oude bouwwerken is de molen. Deze is gebouwd in 1801 nadat de vorige in een hevige storm geheel was vernield. De molen is in de loop der jaren meerdere malen gerestaureerd en er wordt door een vrijwillige molenaar nog wekelijks graan mee gemalen. De molen is te bezichtigen voor publiek tijdens gebruik.

Molen

Meliskerke is nooit een groot dorp geweest. Begin jaren 60 van de vorige eeuw waren er krap 600 inwoners in de oude gemeente Meliskerke die toen samen met het buurtschap Mariekerke nog zelfstandig was.
In januari 2016 telde de kern Meliskerke met buitengebied 1475 inwoners. Dat is een gemiddelde dorpsgrootte van de 13 kernen van de huidige gemeente Veere.

Er is over het Dorp Meliskerke nog veel meer te vertellen. Wij willen in de toekomst samen met de werkgroep lokale geschiedenis van de dorpsraad nog meer artikelen gaan schrijven die op de website geplaatst gaan worden. Dus houd deze website goed in de gaten.

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro