Naam: Corina de Waal-Wisse
Getrouwd met: Bastiaan de Waal
Kinderen: Rick, Jeroen en Daan
Geboortedatum: 4 oktober 1972
Geboorteplaats: Meliskerke
Huidige woonplaats: Juba, Zuid Soedan
Beroep: Verpleegkundige Consultant in Health Care & Member Care, doet Trauma Healing en Reconciliation Workshop onder de zuid soedanese bevolking
Hoe lang is het geleden dat je uit Meliskerke bent weggegaan?
Ongeveer 27 jaar geleden.
Heb je memorabele herinneringen aan Meliskerke?
Ja, Meliskerke was en is nog steeds een leuk, klein en veilig dorp om te wonen en zeker om op te groeien wanneer je je er thuis voelt.
Heb je nog familie in Meliskerke wonen?
Ja, mijn ouders en 3 van de 7 broers en zussen wonen er nog met hun man/vrouw en kinderen.
Ben je direct naar je huidige woonplaats gegaan?
Nee, ik ben verschillende keren verhuisd; eerst naar Gelderland, terug naar Walcheren, daarna naar de UK, vandaar naar Bangladesh, terug naar Walcheren, daarna naar Madagaskar en nu in Zuid Soedan.
Wat was de reden van je vertrek uit Nederland?
Mijn man en ik zijn samen de zending ingegaan, eerst voor Interserve en nu met de organisatie MAF.
Welke verschillen zijn er tussen Nederland en het land waar je woont?
Zuid Soedan is een Afrikaans land en sinds 2011 onafhankelijk en op dit moment heerst er een burgeroorlog. Veel mensen zijn gevlucht naar veiligere plaatsen zoals Juba of naar buurlanden: Oeganda, Kenia, Ethiopie en Congo. Zuid Soedan heeft weinig scholen en is heel erg onderontwikkeld en mensen zijn arm. Vele mensen wonen in een (ronde) hut gebouwd van bamboepalen en modder en dak van stro. Niet alle kinderen gaan naar school. Onze 3 jongens gaan naar een boardingschool in Kenia, omdat er geen internationale scholen zijn. Vakonderwijs is bijna tot niet aanwezig. In Zuid Soedan zijn veel hulp-organisaties waaronder VN, Unicef, Medair, MSF, WFP enz. In Juba zijn een aantal ziekenhuizen waar minimale medische zorg kan worden geleverd. Een EHBO afdeling zoals in Holland zou al een top ziekenhuis zijn.
Temperatuur is nooit lager dan 20 graden en kan op lopen tot bijna 50 graden.
Voeding bestaat uit Ugali (maismeel) en groenten (groene bladeren of bonen). Wanneer de familie een kudde koeien heeft dan drinken ze veel melk. Nutsvoorzieningen zijn hier niet aanwezig. Electriciteit wordt geleverd door een generator. Water komt uit een waterpomp of wordt ingekocht en afvoer van water en toilet gaat bij ons naar een septic tank. Voor vele mensen hier is de toilet in het ‘veld’ of hebben een latrine en halen water uit de gezamelijke waterpomp en hebben geen electriciteit.
Zou jij kunnen vertellen hoe jouw landgenoten kijken naar ons Nederlanders?
Nederlanders zijn lang en blond (uitgezonderd Corina) en hebben een spitsneus en zijn ‘slim’ want hebben geleerd en zijn allemaal rijk.
Wat vind je van het land waar je woont?
Zuid Soedan is een land in nood, mensen lijden enorm onder de burgeroorlog. Er is honger, veel verdriet om verlies van dierbaren, huis en haard.
Noem voor- en nadelen van wonen in het buitenland.
Wonen in het buitenland is een verrijking op onze levenservaringen. Alles wat zo vanzelfsprekend lijkt, is soms heel anders en ook goed en soms nog beter. Nadeel is dat familie en vrienden ver weg zijn.
Heb jij wel eens zin hagelslag, dropjes, pindakaas of een heel pak vla?
Pindakaas maken Zuid soedanesen in het seizoen van de pinda's. Er zijn hier een aantal supermarkten waar spullen uit andere Afrikaanse of Arabische landen worden geimporteerd. Dropjes of hagelslag, Gouda Hollandse Kaas en Bruin brood en gele vla zijn hier niet te verkrijgen.
Zijn er in jouw land kans op ziektes als malaria of iets dergelijks?
Ja, malaria, typhus, gele koorts, hepatitis, HIV, eigenlijk te veel om op te noemen.
Leven er in het land gevaarlijke dieren?
Ja, grote gevaarlijke Afrikaanse dieren wonen op het platteland, niet in Juba. Wel wonen er schorpioenen, lizards (kleine hagedissen) en enge grote spinnen en het meest gevaarlijke en kleinste is de Malaria-mug; dit is een van de grootste oorzaken van het hoge sterftecijfer onder de kinderen van 0-5 jaar.
Als je stopt met werken, waar ga je dan wonen?
Dat weet ik echt niet.
Heb je misschien een advies voor Meliskerkse inwoners?
Geniet en wees dankbaar voor de dingen die jullie hebben en kunnen doen in een dorp en land waar vrede en sociale zekerheid aanwezig is.
Misschien heb je nog iets wat je ons beslist wilt vertellen?
Veel mensen die ik heb ontmoet in de verschillende landen en culturen zijn over het algemeen heel gastvrij en hebben respect voor buitenlanders/bezoekers. Omdat alles zo veilig en vanzelfsprekend is in Melis, is er een gevaar om vast geroest te raken en vast te houden aan het bekende. Blijf open staan en wees gastvrij naar buitenlanders/bezoekers die komen wonen in Melis, altijd leuk en verrijkend om andere gewoontes/dingen te leren.
Groepsfoto na een Reconciliation en Trauma Healing workshop door Corina aan kerkleiders van een stam die voor het geweld gevlucht zijn naar Juba.
December 2017