'Senioren moeten vooral blijven fietsen, maar wel opletten'

Tekst Omroep Zeeland

In Meliskerke is op dinsdag 16 mei een Doortrapdag gehouden. 50 senioren kregen daar uitleg en oefeningen om veilig te blijven fietsen.

Veiliger fietsen tot je 100ste is het doel van het programma Doortrappen. Actieve senioren blijven steeds langer fietsen. Zo blijven ze actief, gezond, mobiel en sociaal. Maar fietsen is niet zonder risico's, het aantal ongelukken met oudere fietsers neemt toe.

Doortrapdag Omroep Zeeland
Foto ©Omroep Zeeland

Ouderen kwetsbaarder
Volgens een woordvoerder van het ROVZ, het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland, zijn ouderen vaak kwetsbaarder in het verkeer. "Dat kan komen door een verminderd reactievermogen dat bij de leeftijd hoort, minder kracht in de handen of een slechter gehoor. Ook bij het omkijken zie je vaak dat het lastiger gaat op hogere leeftijd."
Jip van Weezel van het bedrijf SOAB Wurx gaf de bijna zestig deelnemers tips. "Zorg bij het opstappen en wegrijden dat de fiets in een lage versnelling staat, eventueel met ondersteuning", zegt hij. "Anders kom je te langzaam op gang en ga je slingeren."

Fietshelm opzetten
Van Weezel raadt iedereen met een elektrische fiets aan om een fietshelm op te zetten. "Je rijdt zomaar 25 of 30 kilometer per uur. Op de snorfiets heb je een helmplicht, doe er dan ook eentje op als je zo hard op de fiets rijdt. Je kunt er een heleboel schade mee voorkomen", houdt hij de deelnemers voor. "En vooral blijven fietsen, heel leuk en gezond. Maar wel goed op blijven letten."
Veel belangstelling voor Doortrapdag in Meliskerke.

Uit de in april gepubliceerde jaarcijfers over de verkeersdoden in 2022 blijkt dat er landelijk gezien een sterke toename is van het aantal fietsers onder de slachtoffers. Dat lijkt in Zeeland niet geval te zijn. In 2020 ging het om zeven fietsers die dodelijk verongelukten, in 2021 waren het er drie en in 2022 ook drie.

Doortrapdag Welzijn Veere
Foto ©Welzijn Veere

75-plussers
Er lijkt wel sprake van een toename van het aantal 75-plussers onder de verkeersdoden in Zeeland. Een toename van doden in die leeftijdsgroep wordt ook landelijk gesignaleerd. In 2020 was er maar één Zeeuwse verkeersdeelnemer van 75 jaar of ouder dodelijk slachtoffer. In 2021 ging het om drie mensen en afgelopen jaar steeg dat aantal naar zeven.

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro