Meliskerke 09-04-'24

Een BuurtWhatsApp is een WhatsApp-groep die zich richt op het signaleren van verdachte situaties in een bepaalde wijk, buurt, dorp of stad.
Het is een burgerinitiatief en dient als moderne vorm van buurtwacht.
Het doel van een BuurtWhatsApp is het zorgen voor meer ogen en oren voor de politie en andere toezichthouders. Wettelijke toezichthouders kunnen nu eenmaal niet op iedere hoek of straat staan. Door een BuurtWhatsApp kunnen burgers zelf een groot gebied in de gaten houden.

Meliskerke heeft ook een buurtWhatsApp, 'Veiligheid in Meliskerke'u kunt zich hiervoor aanmelden door een mailtje te sturen, onder vermelding van uw naam en mobiele telefoonnummer, naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

wapp 

Met het melden van verdachte situaties in een BuurtWhatsApp, worden buurtbewoners snel gewaarschuwd en kunnen zij de verdachte in de gaten houden. Ondertussen kan de politie worden ingelicht en tot eventuele actie worden overgaan.

Gebruik de appgroep "Veiligheid in Meliskerke NIET voor het zoeken naar een sleutel, hond, poes, fiets, vogel (of een bedankje voor het toevoegen).
Daarvoor zijn de Facebookpagina- en Instagrampagina Meliskerke.info beschikbaar!
Stuur dan een berichtje (liefst met foto) naar 0654927838.

Tips en spelregels BuurtWhatsApp Veiligheid in Meliskerke:

Een BuurtWhatsApp kan de veiligheid in uw buurt verbeteren en daarom is het belangrijk dat de groep echt voor noodgevallen blijft.
We hebben een aantal tips en spelregels opgesteld welke u kunt toepassen op de BuurtWhatsApp in uw wijk.
Ook wijzen we u graag op de zogeheten SAAR-methode om WhatsAppmeldingen binnen de politieprocessen te laten passen.

1. Minimumleeftijd

Een BuurtWhatsApp is een serieuze zaak. Wij raden het aan een minimumleeftijd van 18 jaar in te stellen.

2. Omtrek

Deelnemers dienen woonachtig te zijn in de wijk of buurt waar de groep zich bevindt. In een BuurtWhatsApp kunnen maximaal 100 personen (vanaf november 2014 is het aantal groepsdeelnemers bij WhatsApp verhoogd van 50 naar 100). Afhankelijk van de grootte van uw wijk of buurt is het verstandig vooraf een omtrek te bepalen.
TIP: Laat een beheerder van een BuurtWhatsApp uit een andere wijk deelnemen zodat hij of zij informatie tussen groepen kan uitwisselen. Hierdoor wordt het bereik van uw BuurtWhatsApp nog groter!

3. Wijkagent

Informeer bij de lokale politie of uw wijkagent geïnteresseerd is om deel te nemen aan de BuurtWhatsApp. Een BuurtWhatsApp is een burgerinitiatief/buurtwacht, maar met meelezende wijkagent kan er snel geschakeld worden met de politie indien nodig.

4. Verdachte situaties/heterdaad

Een BuurtWhatsApp is bedoeld om verdachte situaties te signaleren, melden en eventueel te verstoren. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Speel nooit voor eigen rechter en waarschuw bij heterdaad altijd de politie via 112. Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem contact op met de politie.
Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in de BuurtWhatsApp, laat dit dan aan de groep weten zodat er geen vijftig telefoontjes naar de politie worden gedaan.
De BuurtWhatsApp heeft vooral een signaleerfunctie om de politie van meer ogen en oren te voorzien. U kunt samen met buurtbewoners de verdachte in de gaten houden, maar let altijd eerst op uw eigen veiligheid.
De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.

5. Delen van foto's

Foto's kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto's van verdachten (online) openbaar te maken. Een BuurtWhatsApp is echter een besloten groep waardoor het plaatsen van foto's weinig privacyproblemen zal opleveren.
Wees echter terughoudend met het delen van foto's van personen. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook.

6. Geen overbodige berichten

Een BuurtWhatsApp is bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt.
Het is dus raadzaam om de BuurtWhatsApp alleen als alarmsysteem te gebruiken. Voor gezelligheid kan uiteraard een tweede groep worden geopend.

7. Gebruik BuurtWhatsApp volgens de SAAR afkorting

SAAR is in Ede bedacht door politie en burger en betekent het volgende:
– S = Signaleer
– A = Alarmeer 112
– A = App om uw waarneming bekend te maken aan anderen. (alleen actuele meldingen)
– R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon.
De bedoeling is het verstoren van de plannen van de verdachte persoon (" zaak stuk te maken"). Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico's, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

Deze tekst is afkomstig van: http://www.whatsappen.nl/buurtwhatsapp

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro