Meliskerke 25-04-'24

"Meliskerke wil zijn parkeerplaatsen terug, maar ze zijn nu wel heel erg duur"
"Wij klagen niet zo snel in dit dorp, maar dit kan echt niet"

De ontwikkelingen rondom vijf openbare parkeerplaatsen zijn het gesprek van de dag in Meliskerke. Ze zijn zonder overleg met het dorp verkocht aan een projectontwikkelaar. Maar nu wil de gemeente ze toch terug kopen wegens de grote onrust.

Tekst Emile Calon PZC 25-04-2024

Meliskerke

Dit pikt het dorp niet, zegt penningmeester Jaap Matthijsse van de dorpsraad. ,,Wij klagen niet zo snel in dit dorp. Maar dit kan echt niet.' Hij heeft het over de vijf openbare parkeerplaatsen op de hoek Torenstraat/Valkenburgstraat die vorig jaar door de gemeente zijn verkocht aan projectontwikkelaar Peter de Visser. Matthijsse is heel duidelijk: ,,Die parkeerplaatsen moeten terugkomen. Koste wat het kost. Ze moeten weer gebruikt kunnen worden door kerkgangers en klanten van de bedrijven in de Torenstraat." Hij wijst erop dat ze naast de kerk liggenen dat veel gelovigen slecht ter beenzijn en nu verder moeten lopen. Dat geldt ook voor klanten van de winkels aan de overkant van de To-renstraat zoals cafetaria, slijterij, kapsalon en kledingzaak. ,,Ook die willen of kunnen niet te ver lopen. "Het verdwijnen van die parkeerplaatsen zorgt ook voor onveiligheid, vervolgt hij. ,,Klanten van bijvoorbeeld het cafetaria parkeren hun auto nu op straat als ze een frietje komen halen. Lopen naar de parkeerplaatsen verderop bij de bakker, dat vinden ze te ver."' Het heeft ook gevolgen voor de muzikale optredens tijdens de braderie. Er blijft nu minder ruimte over voor het opstellen van bijvoorbeeld een podium waar artiesten kunnenoptreden tijdens het jaarlijkse feest van het dorp waar velen voor terugkomen om elkaar te ontmoeten. De vijf parkeervakken zijn verkocht aan projectontwikkelaar en Meliskerkenaar Peter de Visser. Hij wil aan de Torenstraat drie woningenbouwen op een terrein dat al jarenbraak ligt. Het was deels van hem en deels van de gemeente. Toen hij vorig jaar in Domburg aanklopte voor aankoop van het gemeentelijk deel, kreeg hij het dringende advies ook de parkeervakken te kopen. ,,Stede-bouwkundig was dat beter", aldus wethouder René de Visser (SGP ruimtelijke ordening). Peter de Visser ging akkoord en paste zijn plan aan. De wethouder geeft ook aan dat uit onderzoek bleek dat die vijf parkeervakken niet echt nodig waren. ,,Ook zonder is de parkeerbalans op orde." Matthijsse vindt dat opmerkelijk. ,,Een paar jaar geleden is het centrum heringericht en is bewust gekozen voor behoud van die vijf. En nu zouden ze niet meer nodig zijn? "De gemeente publiceerde op 14april 2023 een officiële aankondigingover.de voorgenomen verkoop van de beide kavels, Maar in Meliskerke had niemand door dat het ook om de parkeerplaatsen ging. Daar kwam ook bij dat in de aankondiging stond dat de te verkopen locatie 'al geruime tijdbraak ligt'. Omdat de parkeerstrook absoluut niet braak lag, kreeg niemand in het dorp het idee dat het om meer ging dan alleen die ene gemeentelijke kavel.

Grond Peter de Visser
Foto Meliskerke.info

Eén serieuze gegadigde
Ook opmerkelijk. In de aankondiging stond dat de gemeente 'op basis vaneen openbare, transparante procedure (...) verkoopt. De gemeente kan daar van afzien als bij voorbaat vaststaat of redelijkerwijs mag worden aangenomen (..) dat er maar één serieuze gegadigde is die voldoet aan een aantal voorwaarden. ,,Ik had ze misschien ook willen kopen", zegt William Boone. Hij is mede-eigenaar van het hotel, café en slijterij Bij Boone, aan de Torenstraat, recht tegen over de parkeervakken. ,,Maar ik kreeg niet de kans, ik wist niet dat ze te koop waren." De wethouder stelt dat Boone had kunnen reageren op de aankondiging of eerder kenbaar had kunnen maken dat hij ze wilde kopen. ,, Maar we hebben nooit iets van hem gehoord.'" Boone; ,,Dat is toch niet vreemd, want wie gaat er nu vanuit dat openbare parkeerplaatsen te koop zijn? Bovendien had de gemeente daarvoor bekendgemaakt dat ze van plan waren om er een oplaad-punt voor elektrische auto's te plaatsen. Dan denk je toch niet, die gaan weg?" Ook Matthijsse hekelt de manier waarop de gemeente de koop 'stiekem' regelde zonder openheid van zaken te geven. ,, Ze hebben nog steeds niet helemaal begrepen wat participatie inhoudt. "De wethouder vindt dat publicatie van de verkoop volgens de regels verliep'. Tegelijkertijd geeft hij ook toe dat de gemeente niet echt duidelijk was naar de inwoners van Meliskerke, ,,Wij hadden helderder moten zijn naar de inwoners." Maar dat geldt volgens hem ook voor Peter de Visser. De ontwikkelaar geeft aan dat het op het moment van koop voor hem nog te vroeg was zijn medebewoners in te lichten. Zijn bouwplan was immers nog niet goedgekeurd. Naar aanleiding van de vele reacties vanuit Meliskerke probeert de wethouder de parkeervakken nu terug te kopen. Tot nu toe zijn die onderhandelingen echter niet succesvol omdat er veel meer wordt gevraagd dan de gemeente wil betalen.

Grond Peter de Visser 1
Foto Meliskerke.info

Afgezet met hekken
In de tussentijd zijn de parkeervakken afgezet met bouwhekken en ligt er ook grond. Ook dat is iets dat in Meliskerke voor beroering zorgt. Want dat afsluiten mag alleen als er daadwerkelijk gebouwd wordt. Mede op verzoek van de dorpsraad heeft de gemeente de ontwikkelaar opgedragen de hekken en die grond weg te halen. Als hij dat niet doet, gaat de gemeente handhaven. Zo ver is het echter nog niet. Want de wethouder wil de onderhandelingen nog niet verstoren. Tegelijkertijd sluit hij niet uit dat er een moment komt dat er gehandhaafd wordt. Maar hij geeft ook aan dat het om Meliskerke gaat, een van de kleinere Veerse dorpenwaar iedereen iedereen kent. ,,Het moet toch mogelijk zijn hier samen uit te komen." Op dit moment, aldus de ontwikkelaar, is hij echter niet van plan ze weg te halen. ,,Alles hangt af van de onderhandelingen."

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro