Meliskerke 30-04-'24

De verkoop van de vijf parkeerplaatsen in Meliskerke door de gemeente Veere aan een projectontwikkelaar was mogelijk 'onrechtmatig'.

Dat stelt juridisch adviseur Bram van Leeuwen uit Veere in een brief aan de gemeenteraad.


Emile Calon PZC 30-04-24

Het gaat om parkeerplaatsen op de hoek Torenstraat-Valkenburgstraat die vorig jaar door de gemeente zijn verkocht aan projectontwikkelaar Peter de Visser. De parkeerplaatsen werden alleen aan hem te koop aangeboden. Hij wil daar drie woningen bouwen.

Hij had al twee percelen in de Torenstraat in bezit. Toen hij zich vorig jaar bij de gemeente meldde voor aankoop van een ander perceel aan de Torenstraat kreeg hij het advies om ook een vierde perceel aan te kopen, de vijf openbare parkeerplaatsen, omdat dat stedenbouwkundig beter zou zijn.

Anderen zijn niet benaderd door de gemeente om die parkeerplaatsen te kopen. Volgens wethouder René de Visser (SGP, ruimtelijke ordening) omdat niemand zich meldde nadat de gemeente de plannen voor de koop publiceerde. Ook had in het verleden nooit iemand laten weten interesse te hebben in die bewuste kavel.

In de officiële aankondiging van de verkoop stond echter niet expliciet vermeld dat het om de parkeerplaatsen ging. Daarin stond wel dat de bewuste locatie ‘al geruime tijd braak ligt’ terwijl de parkeerplaatsen toen nog volop in gebruik waren en niet braak lagen.

Terugkopen
Wethouder De Visser erkende vorige week dat de communicatie met het dorp over de verkoop niet goed was gegaan. ,,Wij hadden helderder moeten zijn."

Grond Peter de Visser 1
Foto Meliskerke.info

Vorige week werd ook duidelijk dat die verkoop niet goed gevallen is in Meliskerke. Zo vinden dorpsraad, kerk en ondernemers dat die verkoop terug moet worden gedraaid. Want die parkeerplaatsen zijn volgens hen nodig. De gemeente is momenteel ook in onderhandeling met de ondernemer over terugkoop. Maar die gesprekken hebben tot nu toe nog niet tot succes geleid.

Van Leeuwen vindt dat de verkoop van die parkeerplaatsen niet transparant is gebeurd. Dat kan volgens hem een reden zijn voor een rechter om de verkoop ongedaan te maken. Hij verwijst daarbij naar een uitspraak van de Rechtbank Midden-Nederland van 20 maart 2023. Daarin stelt de rechter, dat een overheidsorgaan die tot verkoop overgaat, gelijke kansen moet bieden. In dit geval is dat niet gebeurd. Iemand als bijvoorbeeld William Boone, mede-eigenaar van het hotel, café en slijterij Bij Boone in Meliskerke, heeft niet de kans gekregen om ook te bieden op die parkeerplaatsen. Hij wist namelijk niet dat de gemeente ze wilde verkopen, zo vertelde hij vorige week. ,,Ik had ze misschien ook willen kopen, Maar ik kreeg niet de kans, ik wist niet dat ze te koop waren.”

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro