Meliskerke 19-07-'24
Fietsendieven zijn volop actief in Zeeland: ‘Zet je fiets alsjeblieft dubbel op slot’
Geen fiets lijkt nog veilig te staan in Zeeland, zeker niet als die elektrisch is. De afgelopen tien jaar is het aantal diefstallen nooit zo hoog geweest als in de laatste twee maanden. Fietsendieven zijn nu vooral actief langs de Walcherse kust.
Tekst Rolf Bosboom PZC19-07-24
De gemeente Veere is momenteel dé hotspot. De afgelopen jaren waren daar gemiddeld zes aangiften van diefstal per maand. Maar afgelopen mei waren dat er 39 en vorige maand zelfs 46. Daarmee staat de teller dit jaar op 108, wat al een stuk meer is dan wat in een héél jaar gebruikelijk is.
John de Jonge, wethouder in Veere, is al langer bezorgd over de toename van diefstallen. Ook verhuurbedrijven zijn regelmatig fietsen kwijt. Toch schrikt ook hij van de jongste cijfers. ,,Aan de andere kant: er zijn ook wel heel veel fietsers hier op dit moment. Maar dit is voor ons wel een extra reden om zeer waakzaam te zijn. Want het is uitermate vervelend als het je overkomt, zeker voor mensen die hier op vakantie zijn. Dan kijk je later niet leuk terug op je vakantietrip.”
230 diefstallen meer dan vorig jaar
Veere is zeker geen uitzondering. In de eerste zes maanden van dit jaar noteerde de politie in Zeeland 866 diefstallen, maar liefst 230 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de gemeenten Vlissingen, Goes, Schouwen-Duiveland en Reimerswaal kampen met een forse stijging. In Zeeuws-Vlaanderen speelt het probleem veel minder. In Terneuzen en Sluis daalde het aantal meldingen zelfs.
Het gaat om aangiften van diefstal van fietsen, bromfietsen én snorfietsen. De administratie van de politie maakt daarin geen onderscheid, maar duidelijk is dat dieven het vooral hebben gemunt op elektrische fietsen. Veere is, mede op aandringen van de gemeenteraad, al in actie gekomen. ,,We zijn er volop mee bezig", verzekert wethouder De Jonge. ,,Er gebeurt van alles voor en achter de schermen.”
Al mensen op heterdaad betrapt
De politie is extra alert, weet hij. ,,Die post regelmatig en heeft al mensen op heterdaad kunnen betrappen. Daarnaast proberen onze medewerkers op drukke plaatsen vooral vakantiegangers voor te lichten over de risico's, specifiek met een elektrische fiets. Ons belangrijkste advies is: zet ’m alsjeblieft dubbel op slot. Wat ik hoor, is dat de meeste fietsen die worden gestolen maar met een enkel slot vast stonden.”
Fietsendieven gebruiken onder meer lopers om een slot te openen. Of ze hebben een haak waarmee ze de fiets een klein beetje optillen, waardoor ze er onopvallend mee kunnen weglopen. De Jonge: ,,Een dubbel slot is nog geen garantie dat er niets gebeurt, maar het helpt wel.”
Meer mensen laten hun fiets verzekeren
Omdat elektrische fietsen vaak kostbaar zijn, biedt ZLM sinds enkele jaren ook fietsverzekeringen aan tegen schade en diefstal. Het aantal mensen dat een verzekering afsluit, stijgt snel. ,,We verwachten dit jaar een groei van 26 procent”, zegt directeur verzekeringszaken Oscar Monshouwer. ,,Het aantal diefstallen stijgt met 30 procent, maar dat wordt dus deels verklaard doordat we een grotere portefeuille hebben.”
Schade of diefstal wordt alleen vergoed als de fiets een slot heeft met het ART-keurmerk. ,,Het is daarnaast verstandig om je fiets met een ketting vast te zetten aan een boom of een rek.”
ZLM neemt geen klanten meer aan die hun fatbike willen verzekeren, vanwege de grote kans op schade en diefstal. ,,Als wij op een gegeven moment de enige zijn die ze nog wel verzekeren, heb je de kans dat iedereen met een fatbike naar ZLM komt. Dat zijn toch hoge risico's. Bovendien wordt er veel misbruik gemaakt van fatbikes door met opvoersetjes te werken. Het is heel moeilijk om dat achteraf aan te tonen.”