Meliskerke 02-06-'21

Een grafsteen in de kerktuin van een ambachtsheer.
Bij de herinrichting van de Torenstraat in Meliskerke is ook de kerktuin opgeknapt. Half onder een struikenperk lag een oude grafsteen. Het perk is opgeruimd en een nieuw paadje aangelegd mooi langs die oude grafzerk. Wat er op die oude zerk staat is bijna niet meer te lezen maar na wat getuur en gecijfer kwam er een naam tevoorschijn. J. Jacob Leydekker de Bruyn is nog een beetje te lezen. (1751 – 1811) Dus die steen ligt daar al meer dan 200 jaar.

Graf kerk

Een beetje zoeken in de archieven bracht het volgende over deze persoon naar boven. Deze meneer Mr. Jan Jacob Leydekker de Bruyn was in zijn leven één van de ambachtsheren van Melis- en Mariekerke. Hij moet zich beslist zeer verbonden hebben gevoeld met Meliskerke want ter ere van zijn vijftigste verjaardag heeft hij het doopvont geschonken aan de Hervormde kerk van Meliskerke. Dat wordt nog altijd gebruikt en is nog aanwezig en te bezichtigen in deze kerk.

Tekst graf kerk 2 1
Hij is dus ook hier begraven en vermoedelijk ligt de steen nog altijd op zijn graf. In het verleden werden stenen niet zomaar verlegd op een kerkhof.

Een zeer uitgebreide uitleg over de ambachtsheren familie staat hier beschreven.

Het is op de website te vinden onder GESCHIEDENIS en dan bij HEERLIJKE RECHTEN.

Graf kerk 1
Meliskerke, juni 2021.

Jaap Matthijsse

Copyright dorpsraad Meliskerke - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. - Privacy - Disclaimer
Website: Elloro