Meliskerke 07-09-'24
Parkeervakken Meliskerke, ‘zaak van afpersing’
of van ‘moeten voldoen aan de regels’
Meliskerke met rechtsonder de kavel waar de visser huizen wil bouwen en waar de
vijf parkeervakken liggen die nu bedekt zijn met puin.
Het waren ernstige beschuldigingen die klonken tijdens de zitting van de bezwarencommissie van de gemeente Veere. Het college, en in het bijzonder wethouder René de Visser (SGP), zou zich schuldig maken aan afpersing.
De wethouder: ,,Natuurlijk doen we dat niet.”
Tekst Emile Calon PZC 03-09-24
Alles draait om vijf openbare parkeerplaatsen op de hoek Torenstraat/Valkenburgstraat in Meliskerke. Zonder dat de inwoners dat wisten, werden ze ruim een jaar geleden verkocht aan projectontwikkelaar en Meliskerkenaar Peter de Visser. Hij wil op een braakliggend stuk land, grenzend aan de parkeerplaatsen, drie woningen bouwen. Volgens de gemeente zouden ze mooier worden als hij de kavel met de parkeervakken ook zou betrekken bij zijn plan. Peter de Visser wilde ze aanvankelijk niet want hij vreesde, terecht, dat de omwonenden, ondernemers en kerk die vakken niet kwijt willen. Maar uiteindelijk ging hij ‘op nadrukkelijk verzoek’ toch overstag.
Die verkoop zorgde, na ontdekking, voor flinke beroering. Inwoners, ondernemers en kerk constateerden dat er zomaar openbare grond was verkocht en eisten dat dat zou worden teruggedraaid. Het college besefte na verloop van tijd ook dat er niet zo netjes was gehandeld en probeerde ze terug te krijgen. Peter de Visser is echter tot nu toe niet bereid daaraan mee te werken. Hij kan zich namelijk niet vinden in het bod en de bijbehorende eisen. Bovendien ziet hij nu ook in dat ze gebruikt kunnen worden als privéparkeerplaatsen, een meerwaarde voor zijn woningbouwproject.
‘Dwingend en pushend’
Het probleem is echter dat de bouw maar niet van de grond komt. De ontwikkelaar wijst naar het college als de grote boosdoener. Want het lukt tot nu toe niet om een omgevingsvergunning te krijgen. Het ligt volgens hem dwars. Toezeggingen zouden niet worden nagekomen. Het college zou alleen maar die vergunning willen afgeven als hij bereid is die parkeervakken terug te verkopen.
Tijdens de hoorzitting van de commissie werden die verdenkingen hardop uitgesproken door René Wisse, die namens Peter de Visser het woord voerde. Deze adviseur stelde klip en klaar dat de gemeente ‘oneigenlijke druk heeft uitgeoefend door het verlenen van die vergunning afhankelijk te maken van het terug verkopen van die parkeervakken’. In zijn bezwaarschrift heeft hij het zelfs over ‘afpersing’. En de gesprekken die zijn cliënt eerder had met twee wethouders over deze kwestie waren ‘dwingend en pushend richting verkoop’.
De tegenwerking zou nog verder gaan. Want een verzoek om via de Wet Open Overheid (WOO) inzage te krijgen in allerlei documenten zou voor het grootste deel ‘om onbegrijpelijke redenen’ zijn afgewezen. Bovendien zou de ambtenaar die zijn bouwvergunning behandelt, ook het WOO-verzoek hebben behandeld.
Wethouder René de Visser ontkent met klem dat er sprake is van oneigenlijke druk, chantage of tegenwerking. ,,Daar is geen sprake van”, zegt hij als hem om een reactie wordt gevraagd. Volgens hem is de vergunning voor de drie woningen gewoon geweigerd omdat er nog niet voldaan is aan de eisen. Hij geeft ook aan dat met beperkte aanpassingen het mogelijk moet zijn aan alles te voldoen. ,,Dan kan hij zijn vergunning krijgen.” Over het WOO-verzoek: ,,Wij houden ons aan de wettelijke regels.”
Hij zegt ook dat de toekomst van de vijf parkeervakken los staat van het al dan niet krijgen van de vergunning. In het belang van het dorp hoopt hij wel dat het ooit zover komt dat die parkeervakken weer terug gekocht kunnen worden zodat ze weer openbaar toegankelijk zijn. ,,Maar dat staat los van het verkrijgen van de vergunning voor de bouw van die drie woningen.”